Nastává pozdní léto: Jak měníme menu v naší restauraci?
11. 8. 2020 | 1. terapeutická restaurace
Pozdní léto je tady a s ním léčivá energie pro žaludek, slinivku a slezinu. Jdeme tomu naproti a i naše menu se mění. Na co se můžete těšit?
S jakými potravinami budeme pracovat?
Potraviny podporující žaludek, slinivku a slezinu z většiny dozrávají právě teď. Jedná se především o:
- dýni,
- kukuřici,
- rýži,
- pohanku a jáhly,
- houby,
- zeleninu a ovoce,
- semena,
- ořechy a oleje, mléka a másla z nich.
Pro toto období jsou charakteristické sladké chutě a úprava pokrmů především jejich vařením a dušením.
ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK: Od září pro vás spouštíme krabičkovou dietu Jídlo jako vášeň
Slinivka, slezina a žaludek jsou vzájemně propojené
Slinivka a slezina je v tradiční čínské medicíně považována za jeden orgán. Žaludek k němu patří a chrání ho. V praxi to potom vypadá tak, že než onemocní slinivka, prvně má člověk dlouhodobé potíže se žaludkem.
Velká část lidí to ovšem ignoruje. Fakt, že se například nemůžou nasnídat, nepovažují za trávicí potíže a potíže se žaludkem. Přitom se jedná o příznaky vyvíjející se nemoci. A ta se (pokud člověk nezmění přístup) může za 10-15 let projevit žaludečními vředy, nebo karcinomem v trávicí soustavě.
ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK: Propojenost systémů organizmu u celostní medicíny (5): Slinivka, slezina a žaludek
Co naší slinivku a žaludek zatěžuje
Neustálé přemýšlení a stres
Slinivka a žaludek trpí nevhodnou stravou, ale i neustálým přemýšlením a stresem. A pokud se člověk dostane do situace, že opravdu nemůže vypnout, je velmi důležité tělo podpořit pravidelnou, kvalitní a výživnou stravou. Rozhodně bychom neměli hladovět (ani z nedostatku času), ale ani jíst jídla těžká a těžce stravitelná.
Špatně zvolený olej
Pozor je třeba dát i na olej, na kterém se jídla připravují. Rafinované (chemickou cestou získávané) oleje a ztužené tuky způsobují ucpávání a záněty žil. Naopak panenské oleje svým poměrem nasycených a nenasycených mastných kyselin výborně vyživují buňky.
Všimněte si, že i když některá naše jídla obsahují velké množství oleje, až to někdy vypadá jakoby „plavaly v oleji“, není vám po nich nikdy těžko. Tělo je velmi rychle stráví a rychleji spaluje přebytečné tuky. To jsou téměř zázračné účinky panenských olejů, které jako jediné v kuchyni používáme.
ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK: Myslete na vaše zdraví. Navštivte naši 1. terapeutickou restauraci v Brně
Jak se projevuje zdravá a nezdravá slinivka a žaludek
Pokud je slinivka a žaludek v pořádku, nejen, že dobře funguje trávení, ale člověk je optimista. Vše vidí spíš z té pozitivní stránky a dokáže docílit toho, co si předsevzal.
Naproti tomu u slabé slinivky je typickým příznakem špatná paměť a soustředění. Myšlenek je plná hlava. Jsou nejasné, nekonstruktivní a člověk:
- neví, kam směřuje,
- netuší, jaký má cíl,
- nedokáže se okamžitě konstruktivně rozhodovat
- a emoce s ním manipulují bez jeho vlastní kontroly.
Stále existuje velké množství lidí, kteří podceňují vliv jídla na svoje tělo.
Často slyším: „Snědl jsem to uzený a nic se mi nestalo“.
Ale taky potom občas slyším: „Vůbec nic mu nebylo a najednou rakovina“.
Tyhle dvě věci spolu souvisí. Špatná strava a arogance vůči sobě. Představa, že někdo druhý by měl něco udělat, aby byl člověk zdravý, je zcestná. A svoji daň si vybere často, až už je pozdě.
ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK: 6 věcí, kterými podpoříte naši terapii
Přijďte ochutnat naše nové pokrmy
Proto si vážíme každého našeho hosta nejen proto, že k nám chodí jíst a tím podporuje naši existenci. Ale i proto, že je to člověk vědomý, pokorný vůči sobě i životu. Uvědomuje si souvislosti a neignoruje je.
Snažíme se, aby naše jídla byla nejen zdravá a prospěšná, ale i chutná a krásná. A máme radost z toho, když vidíme, jak vám chutnají. Frontmani tyto informace přenášejí do kuchyně, kde to těší kuchaře a tu radost vám dávají zpět do vašeho jídla.
Tak se na vás moc těšíme.
Chcete dostávat upozornění na nové články?
Registrujte se a dostávejte na svůj e-mail upozornění na nové články v blogu.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním vaší e-mailové adresy pro zasílání upozornění na nové články, a případně novinky a akce studia, po dobu maximálně 5 let. Odhlásit se můžete kdykoliv jediným kliknutím v každém e-mailu. Jak vaše údaje chráníme »
Sdílejte na sociálních sítích