Vyřešíme vaše fyzické, psychické a vztahové potíže

Přihlásit se

Zůstaňne v kontaktu
RSS Facebook

Jak potraviny ovlivňují naše zdraví (4): 5 receptů na lehké a zdravé večeře

[SERIÁL] To, co jíme, minimálně z poloviny ovlivňuje náš zdravotní stav. Proto bychom měli dbát na zdravý a vyvážený jídelníček, který organizmus zbytečně nezatíží. Ve čtvrtém a posledním dílu seriálu se dozvíte, v kolik hodin si dát večeři a tipy na to, co si připravit.

ČTĚTE PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU:
Jak potraviny ovlivňují naše zdraví (1): 5 jednoduchých snídaňových receptů
Jak potraviny ovlivňují naše zdraví (2): 10 jednoduchých receptů na zdravé obědy
Jak potraviny ovlivňují naše zdraví (3): 6 receptů na lehkou odpolední svačinu

Kdy si dát večeři

Večeře by měla být bohatá na výživu, ale ne příliš těžká. Přes noc se vitamíny a minerály získané ze stravy ukládají do těla, proto je dobré den zakončit výživným, ale lehkým jídlem.

Večeře je příjemná a pomalá záležitost, během níž se tělo přirozeně přepíná do spánkového nastavení. V žádném případě by tedy neměla probíhat ve spěchu, naopak by měla být příjemným rituálem k zakončení dne. Pokud jste zvyklí večeřet spolu s rodinou, nebo přáteli, určitě nespěchejte a užijte si uvolnění a pohodovou atmosféru, kterou s sebou společná večeře může přinášet.

Ideální dobou k večeři je sedmá hodina večer. V tu dobu centrální energie těla vstupuje do drah Perikardu. Perikard úzce souvisí s hormonální soustavou, láskou, city, sexualitou a vztahy.

A co si tedy k večeři připravit?

Bohatý zeleninový salát s fazolemi a bagetkou

Velké barevné fazole namočíme den dopředu a necháme bobtnat v ledničce. Vodu 1-2× vyměníme. Také si dopředu připravíme 1 l zeleninového vývaru a namočíme si oříšky kešu.

Druhý den orestujeme červenou cibulku na panenským slunečnicovém oleji, přidáme nabobtnalé, scezené a opláchnuté fazole. Mírně podlijeme zeleninovým vývarem. Vývar stále doléváme a fazole v něm postupně uvaříme do měkka. Po uvaření je vyjmeme a necháme vychladnout.

Listový salát natrháme na kousky. Rajčata, papriky všech barev, mrkev, ředkvičky a jarní cibulku nakrájíme na kousky. Můžeme přidat i polníček nebo rukolu. Kdo má rád divoké byliny, může přidat sedmikrásky a na kousky nakrájené mladé listy pampelišky.

Vše vložíme do velké skleněné mísy, nebo rozdělíme do více větších misek. Vložíme vychladlé fazole.

Namočené oříšky kešu rozmixujeme tyčovým mixérem. Vznikne základ na zálivku, který dochutíme citronem a solí. Zálivku můžeme vložit přímo do salátu, nebo ji mít zvlášť a jednotlivé kousky salátu do ní namáčet.

Rovněž můžeme do salátu jen vložit nasekané čerstvé bylinky a pokapat ho olejem.

Salát se dá jíst s pečivem i bez.

Pečená zelenina s rýží

Dýni Hokkaidó rozkrojíme, vyčistíme jadřinec a opláchneme. Červenou řepu, mrkev, brambory a červenou cibuli oloupeme. Brokolici a zelené fazolky opláchneme a vše nakrájíme na přibližně stejně velké kousky. Vložíme do zapékací mísy, hojně pokapeme panenským slunečnicovým olejem, osolíme a přidáme divoké koření (nové koření, pepř, bobkový list).

Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a necháme zeleninu krátce zapéct, až jemně zkaramelizuje – cca 10 min.

Potom zeleninu podlijeme vodou, nebo červeným vínem – jak kdo chce. Přiklopíme a pod pokličkou do měkka upečeme. Těsně před změknutím pokličku odstavíme a zeleninu dopečeme.

Rýži připravíme obvyklým způsobem. Servírujeme sypané praženými dýňovými semínky.

Cizrna na paprice s kukuřičnými těstovinami

Cizrnu namočíme den předem a necháme bobtnat v ledničce. Vodu 1-2× vyměníme. Den dopředu si připravíme i zeleninový vývar.

Druhý den cizrnu slijeme a propláchneme. Na oleji orestujeme červenou cibuli, přidáme mletou červenou papriku a hned jemně podléváme, aby se paprika nepřipálila. Papriku opatrně restujeme cca 15 minut. Přidáme propláchnutou cizrnu, červenou čočku, podlijeme zeleninovým vývarem a společně dusíme do měkka.

Kukuřičné těstoviny uvaříme obvyklým způsobem.

Marocký tažin s kus-kusem

Nejprve rozmixujeme:

  • 2 červené cibulky,
  • 3 stroužky česneku,
  • kousek čerstvého zázvoru,
  • citronovou šťávy ze 3 citronů,
  • 100 ml olivového oleje,
  • 1 lžíci medu,
  • římský kmín,
  • mletou papriku,
  • kurkumu,
  • trošku mletého chilli a
  • hrst posekaných lístků koriandru.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Do zapékací mísy nalijeme panenský olivový olej, přidáme na kousky nakrájenou mrkev, pastinák, červenou cibuli, brambory a pórek.

Vše cca 10 minut opékáme, až směs zkaramelizuje. Přidáme rozmixovanou omáčku, sušené švestky, nebo fíky, či datle. Zalijeme vodou, přiklopíme a 45 min pečeme přiklopené. Potom snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 45 minut.

Kus-kus připravíme dle návodu na obalu.

Servírujeme sypané jemně sekanou mátou.

Restované zelené fazolky s karamelizovanou mrkví a americkými brambory

Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Necháme vychladnout, rozkrájíme na čtvrtky a vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme česnekem se solí, kmínem a olejem a dopečeme v troubě.

Na oleji orestujeme červenou cibulku, přidáme šikmo na plátky nakrájenou mrkev, trošku hnědého cukru a zlehka restujeme, dokud mrkev nezměkne.

Zelené fazolky orestujeme na oleji a posolíme.

Trápí vás zdravotní potíže? Zbavte se jich!

Vyzkoušejte terapii celostní a čínské medicíny a zbavte se zdravotních neduhů jednou provždy.

Jaké procedury nabízíme?

Chcete dostávat upozornění na nové články?

Registrujte se a dostávejte na svůj e-mail upozornění na nové články v blogu.

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním vaší e-mailové adresy pro zasílání upozornění na nové články, a případně novinky a akce studia, po dobu maximálně 5 let. Odhlásit se můžete kdykoliv jediným kliknutím v každém e-mailu. Jak vaše údaje chráníme »

© Šárka Eggerová | ochrana osobních údajů | všeobecné obchodní podmínky

Vytvořil MD webdesign - tvoříme obchodně úspěšné weby
Foto: Tomáš Kučera