Vyřešíme vaše fyzické, psychické a vztahové potíže

Přihlásit se

Zůstaňne v kontaktu
RSS Facebook

Jak potraviny ovlivňují naše zdraví (2): 10 jednoduchých receptů na zdravé obědy

[SERIÁL] To, co jíme, minimálně z poloviny ovlivňuje náš zdravotní stav. Proto bychom měli dbát na zdravý a vyvážený jídelníček, který organizmus zbytečně nezatíží. Ve druhém dílu seriálu se dozvíte, v jakou denní dobu obědvat a 10 jednoduchých receptů na rychlé a zdravé obědy.

ČTĚTE PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU:
Jak potraviny ovlivňují naše zdraví (1): 5 jednoduchých snídaňových receptů

Kdy nejlépe obědvat

Ideální doba na oběd je zhruba kolem 11 hod. V době od 9 do 11 hodin je totiž centrální energie těla v meridiánu slinivky. Obnovuje, čistí a vyživuje ji. Ke konci této dvouhodiny je slinivka plná síly, připravená k trávení a žádá si stravu. V tuto dobu obvykle přichází opravdu velký hlad a pokud ještě nemůžete obědvat, určitě si dejte alespoň svačinu.

Pokud máte rádi sladké, tak v této době si ho můžete dopřát bez výčitek. V 11 hodin je slinivka při plné síle, a proto je trávení zrovna nejsilnější z celého dne.

Pokud nemáte možnost kolem 11. hodiny obědvat, dejte si svačinku a oběd nechte raději až po 13. hodině. Mezi 11. a 13. hodinou je centrální energie těla v meridiánu srdce. Čistí ho, vyživuje a posiluje. Oběd kolem 12. hodiny tento proces lehce zatíží. Od 13 do 15 hodin energie pracuje v meridiánu tenkého střeva – v tu dobu bude trávení oběda jednodušší.

Jaký olej používám

Co se týká ingrediencí na vaření, jako olej používám za studena lisovaný slunečnicový, který pokrmům dává vynikající chuť a tělu velmi prospívá. Nadto má vysoký bod zakouření, takže se hned nepřepaluje, když například restuji cibulku, jablka, nebo semínka.

Místo smetany používám červenou čočku. Když se rozvaří, zahustí pokrm a dodá mu smetanovou chuť.

Dýňový krém s červenou čočkou

Nejlepší je vařit tento krém z dýně Hokkaidó. Omyjeme ji, rozčtvrtíme, vybereme vnitřek a nakrájíme na kousky. Hokkaidó se neloupe, ostatní dýně oloupat musíme.

Nakrájenou dýni pokapeme olejem, lehce osolíme, trošku podlijeme vodou a spolu s očištěnou kořenovou zeleninou na kousky dáme do trouby upéct. Pečeme pod pokličkou.

Jakmile jsou dýně a zelenina upečené, na oleji orestujeme cibulku, přidáme dýni a zeleninu spolu s výpekem, novým kořením, bobkovým listem, troškou mleté skořice a pár kuličkami černého pepře. Přidáme červenou čočku (na 1 l polévky budeme potřebovat cca 50–100 gramů).

Přidáme vodu a vše důkladně provaříme, dokud se čočka úplně nerozvaří. Potom vytáhneme koření a zbytek rozmixujeme. Dochutíme solí a lehce i třtinovým cukrem, polévka by měla mít příjemně nasládlou chuť. Každou porci servírujeme pokapanou dýňovým, nebo slunečnicovým panenským olejem a sypeme opraženými dýňovými, nebo slunečnicovými semínky. Podáváme s toustem, nebo bagetkou.

Rýže s kukuřicí a vejcem, listový salát s ředkvičkami

Na oleji orestujeme cibulku a přidáme mraženou kukuřici. Jakmile změkne, přidáme uvařenou rýži, osolíme a na mírném plameni necháme rýži prohřát. Mezitím si na pánvi na oleji usmažíme vajíčka (množství volte podle chuti).

Poté je vmícháme do rýže s kukuřicí, dosolíme a podáváme sypané pažitkou. Listový salát připravíme obvyklým způsobem. Ředkvičky nakrájíme na kolečka a vmícháme do salátu.

Hráškový krém

Na oleji orestujeme cibulku a přidáme 1 sáček mraženého hrášku. Dolijeme litrem vody, osolíme a krátce povaříme. Rozmixujeme a podáváme s opečenou bagetkou, nebo s krutóny.

Guláš z hlívy ústřičné

Na oleji orestujeme cibulku a přidáme na kousky nakrájenou hlívu ústřičnou. Používají se pouze hlavičky, nohy jsou moc tuhé.

Hlívu lehce orestujeme a přidáme koření:

  • kmín,
  • sladkou papriku,
  • nakrájený česnek,
  • nové koření
  • a pár kuliček pepře, případně i pálivou papriku.

Mírně podlijeme a chvilku dusíme. Přidáme pár lžic rajského protlaku a za mírného podlévání dusíme hlívu cca 20 minut v koření. Potom přidáme vodu do požadovaného množství, osolíme a přidáme pár brambor na kostičky. Na mírném ohni vaříme do měkka a dokud nemá guláš požadovanou chuť a hustotu. Před dovařením přidáme majoránku.

Podáváme s žitným pečivem, celozrnným knedlíkem, nebo rýží.

Fazolová polévka s jáhlami

Fazole namočíme den předem a i s vodou je uložíme do lednice. Na oleji orestujeme cibulku. Přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, chvilku restujeme a přidáme mletou sladkou papriku, kari, římský kmín, koriandr a nakrájený česnek.

Jemně podléváme a za stálého míchání zeleninu s kořením restujeme. Přidáme lžíci rajského protlaku, podlijeme a ještě chvilku restujeme. Přidáme namočené a propláchnuté fazole. Dolijeme vodou, osolíme a vaříme ½ hodiny.

Přidáme jáhly a vaříme, dokud fazole nezměknou.

Plněné žampiony s pečenými brambory a okurkovým salátem

Brambory oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, osolíme, přidáme kmín a dáme péct do trouby.

Žampiony očistíme. Rajčata nakrájíme na kostičky, smícháme je s hráškem a slunečnicovými semínky.

Osolíme a směsí naplníme žampiony. Poté je naskládáme na plech k bramborám.

Okurkový salát připravíme obvyklým způsobem.

Rajská polévka s červenou čočkou

Na oleji orestujeme cibulku. Přidáme nakrájená rajčata, bobkový list, nové koření, skořici a pár kuliček pepře. Lehce podusíme, podlijeme, osolíme a krátce povaříme. Přidáme červenou čočku, dolijeme vodu do požadovaného množství, dosolíme a na mírném ohni vaříme, dokud se čočka úplně nerozvaří.

Potom polévku přecedíme, dochutíme troškou třtinového cukru a podáváme sypanou sekanou bazalkou.

Čočka na indický způsob s rýží a zelným salátem

Na oleji orestujeme cibulku, přidáme kari, římský kmín, koriandr, sladkou papriku a špetku pálivé papriky. Lehce podlijeme, přidáme rajský protlak a za občasného podlévání ještě 15 minut restujeme.

Přidáme čočku, dolijeme vodu, osolíme a pomalu vaříme. Podáváme s rýží. Zelný salát připravíme obvyklým způsobem.

Bramborová polévka s kroupami

Na oleji orestujeme cibulku, přidáme česnek na plátky, kořenovou zeleninu na nudličky a spolu jemně orestujeme. Přidáme brambory na kostičky, houby, kroupy a dolijeme vodu do požadovaného množství. Polévku dostatečně provaříme a nakonec přidáme majoránku.

Velký obědový salát, celozrnná bageta

Listový salát, rajčata, okurku, ředkvičky, jablko a řapíkatý celer opláchneme. Salát natrháme na kousky a zbytek nakrájíme. Přidáme olivy na kolečka a opražené kešu oříšky.

Vajíčka uvařená na tvrdo rozčtvrtíme a vložíme do salátu. Zalijeme zálivkou z octa, cukru a soli, nebo kešanézou. Podáváme s bagetkou.

Jak na kešanézu: Stačí jen kešu oříšky namočit na 2 hodiny do vody a rozmixovat.

Trápí vás zdravotní problémy?

Zbavte se jich jednou provždy prostřednictvím terapie celostní a čínské medicíny.

Jaké techniky nabízíme?

Chcete dostávat upozornění na nové články?

Registrujte se a dostávejte na svůj e-mail upozornění na nové články v blogu.

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním vaší e-mailové adresy pro zasílání upozornění na nové články, a případně novinky a akce studia, po dobu maximálně 5 let. Odhlásit se můžete kdykoliv jediným kliknutím v každém e-mailu. Jak vaše údaje chráníme »

© Šárka Eggerová | ochrana osobních údajů | všeobecné obchodní podmínky

Vytvořil MD webdesign - tvoříme obchodně úspěšné weby
Foto: Tomáš Kučera