Alternativní a celostní medicína
Vyřešíme vaše fyzické, psychické a vztahové potíže
TIP: Máme pro vás novou knihu Dlouhověkost? Žádný problém! » zjistěte více
Alternativní a celostní medicína
Vyřešíme vaše fyzické, psychické a vztahové potíže
[SERIÁL] To, co jíme, minimálně z poloviny ovlivňuje náš zdravotní stav. Proto bychom měli dbát na zdravý a vyvážený jídelníček, který organizmus zbytečně nezatíží. V prvním dílu seriálu se dozvíte, co snídat a čemu se naopak ráno vyhnout.
Ideální doba na snídani je zhruba kolem 8:45 hod. V době od 7:00 do 9:00 hod je totiž centrální energie těla v meridiánu žaludku. Obnovuje, čistí a vyživuje žaludek. Po půl deváté je žaludek plný síly a člověk dostane hlad.
Pokud vstáváte brzy ráno a hlad máte už třeba v 6:00 hod, před devátou bude čas na svačinku.
A jak by taková snídaně nebo svačinka mohla vypadat?
Na polévkové lžíci panenského slunečnicového oleje orestujte na kostičky nakrájené jablko bez jadřince. Přidejte lžíci slunečnicových semínek a ještě chvilku restujte. Poté přidejte uvařenou rýži, jemně osolte a spolu restujte, dokud se rýže teplotně nesladí s jablkem.
Servírujte na talíř, můžete pokapat datlovým sirupem nebo medem a jemně posypat skořicí.
Pro tento recept budete potřebovat rostlinné mléko (např. mandlové, rýžové, slunečnicové, nebo oříškové). To si můžete buď koupit, nebo jednoduše vyrobit doma. Stačí večer namočit 100 g mandlí (nebo slunečnic či oříšků) do 1 l vody a směs nechat stát do rána. Ráno semínka s vodou mixujete 3 minuty, slijete a máte výživné rostlinné mléko.
Poté orestujete jablko na panenském slunečnicovém oleji a přidáte pár semínek. Zalijete částí rostlinného mléka, přidáte uvařenou rýži (množství podle vašeho hladu a požadované hustoty), špetku soli, špetku skořice a spolu ohřejte cca na 50 stupňů. Odstavte z plotny a nechte ještě chvíli odpočívat, aby do sebe rýže vsákla mléčnou směs.
Servírujte do misky, můžete přidat datlový sirup, nebo med.
Na polévkové lžíci panenského slunečnicového oleje orestujte na kostičky nakrájené jablko bez jadřince. Přidejte lžíci slunečnicových semínek a ještě chvilku restujte. Přidejte rostlinné mléko, nebo vodu a pohankovou, nebo kukuřičnou krupici, jáhly, nebo i celá obilná zrna. Zkrátka jakoukoliv obilovinu, která vám chutná.
Délka varu bude závislá od velikosti obilovin, nebo jemnosti krupice. Servírujte na talíř, přidejte skořici, med, nebo oříšky.
Na panenském slunečnicovém oleji orestujte červenou cibuli nakrájenou na jemno. Jakmile začne zlátnout, podlijte ji vodou (stačí 3 polévkové lžíce). Přidejte kari, rajčatový protlak a pokud máte raději pikantní jídla, tak i kajenský pepř.
Za stálého podlévání koření na mírné teplotě „otevírejte“cca 15-20 min. Potom přidejte vodu a čočku tak, aby čočka byla asi 1 cm pod vodou. Osolte, vařte pomalu a jak se voda vyvařuje, postupně ji zase dolívejte.
Tuto snídani je lepší připravit den předem a ráno si ji jen přihřát. Servíruje se buď jen polévka, a nebo se k ní přidává žitné pečivo.
Na panenském slunečnicovém oleji orestujeme červenou cibuli nakrájenou na jemno. Jakmile je orestovaná, přidáme loupanou půlenou červenou čočku (stačí 1/2 šálku) a osolíme. Podlijeme zeleninovým vývarem a za stálého podlévání a míchání pomalu čočku vaříme, až je z ní kaše. Pokud je to potřeba, může se dochutit česnekem, nebo pažitkou. Také se do ní dají vmíchat na jemno nakrájená rajčata.
Pomazánku namažeme na žitný chleba a obložíme čerstvou zeleninou.
Místo vývaru můžeme čočku podlít bílým vínem, nebo použít víno a vývar napůl. Další možnost symbolizuje rostlinné mléko. Díky němu bude mít pomazánka zase úplně jinou chuť. Použít se dají např. také passata. Variací je opravdu hodně.
Do pomazánky můžete nasekat:
TIP: Kvalitní strava je pro tělo opravdu důležitá. Přečtěte si, co vám mohou způsobit takzvané příliš složité potraviny.
To vše s žitným, pohankovým, nebo ječným pečivem.
Pochutnat si můžete také na celozrnných palačinkách s medem a ovocem. Nebo vyzkoušejte skvělou pomazánku z avokáda. A v létě oceníte ovocné i zeleninové saláty se sýrem i bez, které doplníte ořechy a semínky.
Co bych na snídani nedoporučovala, je jogurt. Je totiž příliš chladný na to, aby ráno tělu prospíval.
Jogurt pochází z Turecka a vznikl proto, aby ochránil místní obyvatele před následky horkého slunce. Proto, pokud se na slunci spálíte, vaši pokožku uklidní. Je energeticky tak chladný, že vyrovná horkost pokožky spálené sluncem a rychle jí uleví.
A právě pro svoji energetickou teplotu není vhodný ráno a už vůbec ne například v zimě. Abychom trávicí soustavu podpořili k trávení, potřebuje spíš prohřát, ne ochladit.
Také smoothie trávení příliš nepodpoří. Tělo potřebuje stravu v ústech dostatečně promísit se slinami, aby ji potom dobře strávilo. Sliny jsou nepostradatelné trávicí enzymy a pokud ve stravě chybí, může časem dojít k trávicím potížím.
Dalším důvodem, proč smoothie není příliš vhodné, je množství ovoce a zeleniny. Když člověk jí ovoce přirozeně (tedy ho celé kouše a polyká), málokdy ho sní tolik, kolik ho vypije ve smoothie.
Přitom syrové ovoce a zelenina velmi ovlivňují pH krve. Proto ve chvíli, kdy je zásaditost krve dostatečná, nemáte už na ovoce chuť. Někdy necháte i půlku jablka. Ale u smoothie tělo nestihne zareagovat tak rychle, jak rychle ho vypijete.
Chcete odhalit pravou příčinu vašich zdravotních potíží a navždy se jich zbavit? Vyzkoušejte terapii celostní a čínské medicíny.
© Chambre de Charme s.r.o.
ochrana osobních údajů | cookies | všeobecné obchodní podmínky
Vytvořil MD webdesign - tvoříme obchodně úspěšné weby
Foto: Tomáš Kučera