Jak potraviny ovlivňují naše zdraví (3): 6 receptů na lehkou odpolední svačinu
24. 5. 2019 | Celostní medicína, Návody
[SERIÁL] To, co jíme, minimálně z poloviny ovlivňuje náš zdravotní stav. Proto bychom měli dbát na zdravý a vyvážený jídelníček, který organizmus zbytečně nezatíží. Ve třetím dílu seriálu se dozvíte, v kolik hodin si dát odpolední svačinu a tipy na to, co si připravit.
ČTĚTE PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU:
Jak potraviny ovlivňují naše zdraví (1): 5 jednoduchých snídaňových receptů
Jak potraviny ovlivňují naše zdraví (2): 10 jednoduchých receptů na zdravé obědy
Kdy si dát odpolední svačinu
Pokud jste obědvali kolem 11. hodiny, pravděpodobně budete mít kolem 15. hodiny hlad. V době od 13:00 do 15:00 hod je centrální energie těla v meridiánu tenkého střeva. Obnovuje, čistí a vyživuje ho.
Ke konci této doby je tenké střevo nejlépe připravené ke zpracování natrávené potravy a k transportu vitamínů a minerálů do těla.
Podle hladu si dáte buď velké jídlo, nebo jen svačinku.
A co si připravit?
Čočková paštika s vlašskými ořechy a žitným pečivem
Čočku uvaříme v zeleninovém vývaru. Uvařenou čočku umeleme spolu s hrstkou vlašských ořechů, přidáme jemně usekanou petrželku, na drobno nakrájenou cibulku a stroužek jemně utřeného česneku. Směs osolíme a vymícháme spolu s 1-2 syrovými vejci a olejem.
Pokud bude třeba, jemně zahustíme strouhankou. Upečeme ve formě na paštiku na pečicím papíře. Podáváme s krajíčkem žitného kváskového chleba.
Fazolový salát s bagetou
Fazole den dopředu namočíme, vodu několikrát vyměníme. Druhý den fazole uvaříme v zeleninovém vývaru. Necháme je vychladnout a vložíme do větší misky.
Přidáme červenou cibuli nakrájenou na jemno, rajčata na kostičky. Vložíme opražená slunečnicová semínka, zakápneme slunečnicovým olejem, případně můžeme jemně osolit a opepřit.
Servírujeme s bagetou.
Kus-kusový salát
Kus-kus připravíme dle návodu na obalu, jen místo vody použijeme jemný zeleninový vývar. Necháme vychladnout, přidáme na kostičky nakrájené jablko, lehce osmaženou původně mraženou kukuřici, na kolečka nakrájenou jarní cibulku a opražená slunečnicová semínka.
Jemně zakápneme slunečnicovým panenským olejem, promícháme a podáváme. Pokud máte rádi pikantní jídla, do tohoto salátu se skvěle hodí na jemno nakrájená feferonka.
Pečená červená řepa s bagetou
Červenou řepu omyjeme, neoloupanou pokapeme olejem, lehce osolíme a pod poklicí upečeme v troubě. Upečené řepy vyndáme z trouby, ještě horké opatrně oloupeme a nakrájíme na plátky.
Lehce nasolíme, okořeníme provensálským kořením, zakápneme panenským slunečnicovým nebo olivovým olejem.
Podáváme s bagetkou.
Hrášek, nebo kukuřice
Mražený hrášek, nebo kukuřici orestujeme na pánvi na panenským slunečnicovém oleji, posolíme a servírujeme.
Pudink z tapiokových perel
Pudink uvaříme podle návodu na obalu. Rozdělíme do misek, zdobíme ovocem a opraženým slunečnicovým semínkem.
Zbavte se svých zdravotních potíží jednou provždy
Vyzkoušejte terapii celostní a čínské medicíny, v rámci které si můžete vybrat hned z několika procedur.
Chcete dostávat upozornění na nové články?
Registrujte se a dostávejte na svůj e-mail upozornění na nové články v blogu.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním vaší e-mailové adresy pro zasílání upozornění na nové články, a případně novinky a akce studia, po dobu maximálně 5 let. Odhlásit se můžete kdykoliv jediným kliknutím v každém e-mailu. Jak vaše údaje chráníme »
Sdílejte na sociálních sítích