TIP: Máme pro vás novou knihu Dlouhověkost? Žádný problém! » zjistěte více

Jak potraviny ovlivňují naše zdraví (3): 6 receptů na lehkou odpolední svačinu

24. 5. 2019 | Celostní medicína, Návody

[SERIÁL] To, co jíme, minimálně z poloviny ovlivňuje náš zdravotní stav. Proto bychom měli dbát na zdravý a vyvážený jídelníček, který organizmus zbytečně nezatíží. Ve třetím dílu seriálu se dozvíte, v kolik hodin si dát odpolední svačinu a tipy na to, co si připravit.

ČTĚTE PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU:
Jak potraviny ovlivňují naše zdraví (1): 5 jednoduchých snídaňových receptů
Jak potraviny ovlivňují naše zdraví (2): 10 jednoduchých receptů na zdravé obědy

Kdy si dát odpolední svačinu

Pokud jste obědvali kolem 11. hodiny, pravděpodobně budete mít kolem 15. hodiny hlad. V době od 13:00 do 15:00 hod je centrální energie těla v meridiánu tenkého střeva. Obnovuje, čistí a vyživuje ho.

Ke konci této doby je tenké střevo nejlépe připravené ke zpracování natrávené potravy a k transportu vitamínů a minerálů do těla.

Podle hladu si dáte buď velké jídlo, nebo jen svačinku.

A co si připravit?

Čočková paštika s vlašskými ořechy a žitným pečivem

Čočku uvaříme v zeleninovém vývaru. Uvařenou čočku umeleme spolu s hrstkou vlašských ořechů, přidáme jemně usekanou petrželku, na drobno nakrájenou cibulku a stroužek jemně utřeného česneku. Směs osolíme a vymícháme spolu s 1-2 syrovými vejci a olejem.

Pokud bude třeba, jemně zahustíme strouhankou. Upečeme ve formě na paštiku na pečicím papíře. Podáváme s krajíčkem žitného kváskového chleba.

Fazolový salát s bagetou

Fazole den dopředu namočíme, vodu několikrát vyměníme. Druhý den fazole uvaříme v zeleninovém vývaru. Necháme je vychladnout a vložíme do větší misky.

Přidáme červenou cibuli nakrájenou na jemno, rajčata na kostičky. Vložíme opražená slunečnicová semínka, zakápneme slunečnicovým olejem, případně můžeme jemně osolit a opepřit.

Servírujeme s bagetou.

Kus-kusový salát

Kus-kus připravíme dle návodu na obalu, jen místo vody použijeme jemný zeleninový vývar. Necháme vychladnout, přidáme na kostičky nakrájené jablko, lehce osmaženou původně mraženou kukuřici, na kolečka nakrájenou jarní cibulku a opražená slunečnicová semínka.

Jemně zakápneme slunečnicovým panenským olejem, promícháme a podáváme. Pokud máte rádi pikantní jídla, do tohoto salátu se skvěle hodí na jemno nakrájená feferonka.

Pečená červená řepa s bagetou

Červenou řepu omyjeme, neoloupanou pokapeme olejem, lehce osolíme a pod poklicí upečeme v troubě. Upečené řepy vyndáme z trouby, ještě horké opatrně oloupeme a nakrájíme na plátky.

Lehce nasolíme, okořeníme provensálským kořením, zakápneme panenským slunečnicovým nebo olivovým olejem.

Podáváme s bagetkou.

Hrášek, nebo kukuřice

Mražený hrášek, nebo kukuřici orestujeme na pánvi na panenským slunečnicovém oleji, posolíme a servírujeme.

Pudink z tapiokových perel

Pudink uvaříme podle návodu na obalu. Rozdělíme do misek, zdobíme ovocem a opraženým slunečnicovým semínkem.

Zbavte se svých zdravotních potíží jednou provždy

Vyzkoušejte terapii celostní a čínské medicíny, v rámci které si můžete vybrat hned z několika procedur.

Sdílejte na sociálních sítích

Rady a tipy pro váš lepší život

Všechny články

© Chambre de Charme s.r.o.
ochrana osobních údajů | cookies | všeobecné obchodní podmínky

Vytvořil MD webdesign - tvoříme obchodně úspěšné weby
Foto: Tomáš Kučera