TIP: Máme pro vás nový termín úspěšného semináře Samoléčebné procesy a techniky » zjistěte více a přihlaste se

Jakou má souvislost vánoční obžerství s lednovou chřipkou

14. 11. 2024 | Celostní medicína, Čínská medicína

Vánoce se blíží a s tím i každoroční přejídání se (mnohdy nezdravými) pokrmy. Jakou souvislost s tím mají následné lednové chřipky? A co dodržet, aby vás po Novém roce nemoc nepoložila?

Co pro vás znamenají Vánoce

Vánoce, Silvestr a Nový rok jsou svátky, na které se většina lidí těší už několik měsíců předem. A jeden z důvodů oblíbenosti těchto dní je jídlo a pití. Hodně lidí to má nastavené tak, že co si nedopřáli během roku, na Vánoce musí mít.

Proč se pak v lednu objevují chřipky

V první polovině ledna pravidelně nastává chřipková epidemie. Očkování na chřipku nezabírá a velká část obyvatel se dostává do stavu nemohoucnosti. Je to scénář, který se opakuje rok co rok a postihuje stále ty stejné lidi. Důvod je prostý.

Chřipka není nemoc. Chřipka je stav, při kterém si tělo samo čistí svoje buňky zanešené příliš těžkou, nepřirozenou a chemicky zatíženou stravou. Chřipka sama je lék. Jedná se o čištění buněk zanesených stravou, která pro tělo není přirozená. Tedy potravou, kterou by člověk žijící v přírodě nenašel.

Rok od roku je stále více lidí, kteří si tuto skutečnost uvědomují a už i změnili svůj postoj ke stravování o svátcích. Ale i tak je stále hodně těch, kteří pravidelně každý rok podléhají procesu čištění zanesených buněk.

Přitom stačí velmi málo k tomu, aby se lidé do tohoto stavu nedostávali. Stačí vyměnit jednotlivé složky potravy. Složky, které tělo nejvíce zatěžují. Jsou to především:

ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK: 6 tipů jak ve zdraví přežít Vánoce

Jak prožít krásné Vánoce bez následků

Pokud si i vy chcete letos užít krásné Vánoce bez následků v podobě onemocnění, mám pro vás několik tipů.

Majonézu na bramborový salát si udělejte domácí

Pro tělo tím získáte hned dva bonusy:

Místo řízků si maso upečte

I když se budete sebevíc snažit, při smažení řízků k přepálení oleje alespoň trošku dojde. Ale pokud byste maso upekli, ideálně na sádle, potom budete mít pokrm o hodně dietnější a k tělu šetrnější. Sádlo se nepřepaluje a na talíř si ho dávat nemusíte.

Zaměřte se na výběr kvalitních uzenin

Stále častěji slyším o tom, že existují uzenáři, kteří umí vytvořit uzeniny bez chemie. Šunka není tak růžová, jak ji znáte ze supermarketů, je zašedlá. To proto, že neobsahuje konzervanty, ale ani rychlosůl, která právě způsobuje tu růžovou barvu.

Takto vytvořené uzeniny nejsou pro vaše tělo žádnou překážkou, pouze musíte počítat s tím, že za tři dny od vyrobení se vám zkazí, což je v poslední době jeden z nejlepších znaků potraviny – schopnost kazit se. Pokud ji potravina má, neobsahuje konzervanty.

Nebo si uzeninu doma vyrobte sami. Naložené, nakořeněné, do špalíčku pevně svázané maso můžete dusit v troubě pod pokličkou 4-6 hodin na 160 °C a po vychlazení kráječem nakrájet na tenounká kolečka.

Místo sýrů zvolte pomazánky

Místo pro tělo na trávení velmi těžkých sýrů si sváteční stůl ozdobte rozličnými pomazánkami. Například z:

Sýry zná každý, těmi neohromíte. Ale pomazánky a nakládané zeleniny, dipy z kešu ořechů, nebo slunečnicových semínek, to jsou skutečné pochoutky. Jsou výživné, dobře stravitelné. Tělo přesně ví, co s nimi má dělat. Sýr je pro tělo velmi těžký. Mikroflóru k trávení mléčné kultury jsme ztratili ve chvíli, kdy jsme přestali být kojenci. A dále – k výrobě 100 g sýra je zapotřebí 1 l mléka. Pokud tedy člověk za večer sní 200 g sýra, je to, jako by vypil 2 l mléka.

Do smetanových omáček a polévek použijte místo smetany červenou čočku

V omáčce nebo polévce se rozvaří do ztracena. Pokrmu ale dodá smetanovou chuť, živiny a zároveň ho významně odlehčí. Knedlíky k omáčkám vařte z jáhlové mouky. Budou výživné a nezalepí vaše střeva jako knedlíky z mouky pšeničné.

V kuchyni používejte výhradně panenské oleje, sádlo, nebo kokosový tuk

Rafinované oleje jsou pro tělo nejen těžce stravitelné, ale také ho mohou poškodit.

Nepoužívejte rafinovaný cukr

Ke slazení vánočního cukroví použijte med, sušené ovoce, rozpečená jablka, džemy, nebo datlový sirup. Rafinovaný cukr ve velkých dávkách je pro tělo těžce stravitelný.

ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK: Autoimunitní onemocnění: co to je a proč vzniká

Pozor na alkohol

Co se týká alkoholu, nemíchejte ho. A po každé skleničce vypijte stejné množství vody, ať má tělo menší práci s odbouráváním alkoholu.

Vyhněte se konzervantům, barvivům a dochucovadlům

Vyhněte se konzervantům, barvivům, dochucovadlům a různým jiným činidlům celkově. Na první pocit to tak není znát, ale když něco takového sníte, pro tělo je to skutečně velká zátěž.

Tělo má schopnost odbourávat jedy pro případ, že v přírodě sníte něco jedovatého, nebo že vás uštkne jedovatý had či bodne jedovatý hmyz. Ale takto se malinkým množstvím jedu trávit dobrovolně několikrát týdně? To vaše tělo enormně vyčerpává.

Zařaďte ostropestřec mariánský

Průběžně užívejte semena ostropestřce mariánského. Tato semena podporují činnost jater, detoxikaci těla a také pomáhají tělu trávit.

Pozor na zrádné návštěvy

Pokud jedete na návštěvu k rodině, kde očekáváte těžká jídla, dejte si předtím a poté jídlo odlehčené. Ideálně vydatnou polévku, nebo zeleninovou mísu s bagetkou, Vaše tělo tak bude mít čas nabrat sílu k trávení těžkých jídel na návštěvě.

Jezte hodně ovoce

Ovoce obsahuje enzymy, které pomáhají tělu s trávením.

Závěrem

Výše uvedená doporučení jsou určena pro ty, kteří chtějí dostát vánočním a silvestrovským tradicím a zároveň své tělo nechtějí příliš zatížit.

Kdo by chtěl své tělo a mysl spíše podpořit, tomu bych doporučila, ať se příliš nevzdaluje od svých každotýdenních stravovacích zvyklostí. Ať hodně spí a odpočívá, ve volném čase ať se baví s přáteli a provozuje nějaké příjemné sporty. Stravu ať má co nejstřídmější a ať má i volný čas, který využije ke svým koníčkům. Ke všemu, k čemu se během roku nedostal a teď si to konečně může užít.

To si každý může sám sobě nadělit jako ten nejkrásnější dárek – čas pro sebe využít tak, jak se mu to za celý rok nepodařilo. Kéž by to takto bylo dostupné všem. Užít si svátky i s ohledem na sebe a výjimečnost tohoto období neprožívat skrze chuťové buňky a zažívací trakt, ale skrze pocit absolutní svobody volby a nevšedních zážitků.

To vám k Vánocům přejeme všichni ze studia Chambre de charme.

Sdílejte na sociálních sítích

Rady a tipy pro váš lepší život

Všechny články

© Chambre de Charme s.r.o.
ochrana osobních údajů | cookies | všeobecné obchodní podmínky

Vytvořil MD webdesign - tvoříme obchodně úspěšné weby
Foto: Tomáš Kučera