Alternativní a celostní medicína
Vyřešíme vaše fyzické, psychické a vztahové potíže
TIP: Máme pro vás novou knihu Dlouhověkost? Žádný problém! » zjistěte více
Alternativní a celostní medicína
Vyřešíme vaše fyzické, psychické a vztahové potíže
V minulých článcích jsem psala o tom, jak udržet naše plíce a tlusté střevo v co nejlepší kondici a tím se i vyhnout periodickým respiračním onemocněním. V tomto článku se zaměřím hlavně na stravu. Co si dopřát k snídani, obědu a večeři? A čím konkrétně ve stravě nahradit maso?
ČTĚTE TAKÉ ČLÁNKY:
Plíce jsou podporovány slinivkou. Pokud byste snídali studenou stravu, oslabili byste si tím slinivku, která má na starosti mimo jiné i vyčerpávání vlhkosti z těla ven. Při jejím oslabení by došlo k městnání vyššího množství hlenů mimo jiné i v plicích. I to má vliv na stav plic a tlustého střeva.
Teplá snídaně může mít například podobu obilné kaše, teplé husté polévky, vaječné omelety, palačinky, toastu, kváskového žitného pečiva s luštěninovou či zeleninovou pomazánkou a teplého čaje. Dle mých zkušeností tělu ke snídani nejvíc vyhovuje teplá polévka. Zkuste si ji připravit a uvidíte, jestli toto bude vaše cesta.
Do většího hrnce (cca 3 l) dám 4 lžíce panenského olivového, nebo slunečnicového oleje. Přidám nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Jemně orestuji, přidám koření. Používám kari, kmín, římský kmín, hořčičné semínko, koriandr, libeček a červenou papriku. Vše mleté, namíchané stejným poměrem a této směsi dám do hrnce jednu rovnou polévkovou lžíci.
Pokud nemáte rádi takto výrazné koření, doporučuji například polévkové byliny. Jakmile koření vložím k orestované cibuli, musím ho míchat a jemně podlévat, aby se nepřipálilo. Polévka by pak byla hořká. Asi 15 minut nechávám koření takto „otevírat“. Postupně vydá svoji chuť. Jakmile velmi příjemně voní, vložím do hrnce očištěné kousky zeleniny: sezónně co najdu na zahradě. Mimo sezónu například mrkev, petržel, celer, bílou ředkev, dýni, mražený hrášek, nebo fazolky.
Přidám luštěninu. Pro začátečníky s luštěninami doporučuji červenou půlenou čočku. Pro trávení luštěnin se ve střevě musí vytvořit speciální mikroflóra, aby je tělo dokázalo strávit. Jakmile je mikroflóra dostatečně silná a stabilní, luštěniny už vás nenadýmají.
Mikroflóra se tvoří cca 14 dní při pravidelné konzumaci luštěnin. A čím menší luštěnina, tím lépe se tráví i začátečníkům. Později už do polévky můžete přidat i větší luštěniny a nebudou vás nadýmat.
K zelenině a luštěninám do polévky ráda přidávám i něco sladkého. Například švestky. Čerstvé, nebo sušené, klidně i zavařené. Na kousky je nakrájím a přidám tam. Polévka bude mít příjemně nasládlou chuť, což zase celkově podpoří celý trávicí systém. Mimo švestky můžu použít třeba ananas, nebo hrušky.
Například malé množství amarantu, quinoi, jáhel, nebo pohanky. Použijte množství s citem tak, aby výsledná konzistence byla příjemně krémová. Chce to praxi. Jakmile polévku uvaříte víckrát, už budete vědět, kolik čeho do ní dát.
K obilovině přidám ještě dýňová semínka a překrájené mandle. Ne moc, stačí pár lžic této směsi. Zaliju vodou cca 10 cm nad hmotu, osolím a přivedu k varu. Potom to stáhnu na nejmenší plamen a nechám pomalu táhnout, dokud nejsou všechny ingredience uvařené. Pomalým tahem se vše propojí.
Polévku dochutím solí, pokud je to třeba. A ti odvážnější můžou použít i třtinový cukr a citronovou šťávu. Polévka dostane svěží a jemný nádech.
Její obrovskou výhodou je i velká úspora času. Když ji uvaříte odpoledne, rychle zachladíte a uložíte do lednice, ráno si jen oddělíte potřebnou porci a ohřejete na příjemnou teplotu. Než se osprchujete, vaše porce bude tak akorát teplá.
ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK: 3 důvody, kvůli kterým nás trápí vnitřní nervozita, napětí a úzkosti
Co se týká surovin na další jídla, jako je oběd, svačina, nebo večeře, nejvíce oblíbené je rizoto mnoha obměn. Základní verze je následující:
Tento recept se dá donekonečna obměňovat tak, že jako bílkovinu místo arašídů použijete dýňová semínka, mandle, nebo jiné ořechy či předem vařené luštěniny jako čočku, fazole, nebo cizrnu. Kdo preferuje tofu, dá se použít i to. Místo rýže můžete použít pohanku, quinou, amarant, kroupy, jáhly, amarantové nebo kukuřičné těstoviny. Kdo má rád brambory, dá se to vařit i s bramborami.
Na talíři si porci jídla posypu strouhanými mandlemi a nasekanou petrželkou. Výborné jsou také pasty, které smícháte s těstovinami. Pasta se vaří podobně jako snídaňová polévka, jen její konzistence je hustší a ve výsledku vše rozmixujete právě na hladkou pastu, která se potom krásně spojí s těstovinami.
U past je nejdůležitější koření. Pokud budete používat stále stejné koření, za čas už pastu nebudete moct ani vidět. A přitom by to byla velká škoda. Pasta obsahuje vše, co vaše tělo potřebuje. Těstoviny můžete také často obměňovat tak, aby to pro vás bylo stále zajímavé jídlo.
Pokud jste se rozhodli se bez masa obejít, zpočátku vám to může dělat potíže. Jako všechno nízko vibrační, i maso je návykové, a proto se čas od času může zdát obtížné ho z jídelníčku vyřadit. Čočka s quinoou ho nahradí plnohodnotně.
Hnědou čočku uvařte s kořením, které jste používali na úpravu masa. Sceďte, rozmixujte a potom už s ní můžete pracovat úplně stejně jako s mletým masem. Připravit můžete například:
Nebudete věřit, že to není z masa. Jen nesmíte podcenit to koření.
Čočka obsahuje železo a quinoa potřebné aminokyseliny. Quinou můžete zakomponovat buď přímo k mleté čočce, nebo zvlášť do polévky, salátu atd. Čočka nikdy vaše tělo nezatíží tak moc, jako maso. Získáte velké množství kvalitní energie a živin, a přitom to tělo stojí minimum energie.
Zkuste si pokrm, který jste dřív připravovali z masa, nově připravit z mleté čočky a silně pocítíte ten rozdíl. Velký přísun energie, žádná těžkost po jídle. Je to příjemný pocit, fungovat celodenně bez omezení s velkým množstvím energie. Užít si den bez pocitu, že v polovině už nemáte sílu na tu druhou půlku.
Nic si o tom nemyslete, ale udělejte to, dovolte si to prožít.
ČTĚTE TAKÉ ČLÁNEK: Nadváha aneb jak udržitelně zhubnout
Chcete mít čisté meridiány, zdravé a tělo a spokojené vnitřní prostředí? Naučte se správně stravovat. Pomůžu vám s tím na semináři O stravě I.
© Chambre de Charme s.r.o.
ochrana osobních údajů | cookies | všeobecné obchodní podmínky
Vytvořil MD webdesign - tvoříme obchodně úspěšné weby
Foto: Tomáš Kučera