Vyřešíme vaše fyzické, psychické a vztahové potíže

Přihlásit se

Zůstaňne v kontaktu
RSS Google+ Facebook

Obezita (3. díl): 16 receptů, které podpoří správnou funkci slinivky

[SERIÁL] Ve třetím dílu seriálu se dozvíte 16 tipů na jednoduché pokrmy, které si můžete uvařit a podpořit tak správnou funkci vaší slinivky. V článku najdete tipy na snídaně, obědy i večeře.

ČTĚTE také předchozí díly:

Co vaše tělo potřebuje

Slinivku posilují zejména tyto potraviny, nápoje a koření:

  • Obiloviny: kroupy, pohanka, jáhly, rýže
  • Luštěniny: červená čočka loupaná
  • Zelenina: dýně, mrkev, brambory, zelí, kapusta, tuřín, květák, brokolice, špenát, celer, cuketa, hrášek a kukuřice
  • Houby: hlíva ústřičná a žampiony
  • Oleje: za studena lisovaný dýňový, slunečnicový, lněný, olivový, sezamový
  • Ovoce: meruňky, broskve, hrušky, hrozny, jablka, avokádo
  • Ořechy a semena: burské, lískové a vlašské ořechy, pistácie, mandle, kešu, dýňová, slunečnicová, sezamová, nebo lněná semena, jedlé kaštany
  • Ostatní: Med, datlový sirup, vanilka, melasa, třtinový cukr, Tofu, rostlinná mléka, fenyklový čaj

Jakým potravinám se vyvarovat

Funkci slinivky snižují tyto potraviny:

  • Alkohol
  • Káva
  • Mléčné výrobky i kvašené
  • Uzeniny
  • Zmrzlina
  • Bílý cukr
  • Pečená a smažená masa
  • Hranolky
  • Konzervanty, barviva a jiná chemie ve stravě

TIP: Všechno jídla by měla být pokud možno teplá. Hlavně ráno a dopoledne je třeba, aby se tělo jídlem zahřálo.

Recepty k snídani

Ráno a dopoledne se tělo čistí. Pokud jste proto zvyklí snídat málo, ničemu to nevadí.

Pohanková kaše (2 porce)

Na dvě porce pohankové kaše budete potřebovat:

  • Pohanková krupice
  • Jablko
  • Hruška
  • Hrst ořechů
  • Lněná a slunečnicová semínka
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej
  • Třtinový cukr
  • Med, nebo datlový či javorový sirup
  • Sůl
  • ½ l vody
  • Skořice
  • Holandské kakao

Postup

Jablko a hrušku rozkrojte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na kostky. Do kastrolku nalijte dvě polévkové lžíce oleje a jablko i hrušku na něm 2 minuty jemně restujte. Přidejte ořechy a semínka a ještě minutu pokračujte v restování. Podlijte vodou, přidejte 1 lžíci třtinového cukru a půl čajové lžičky soli, přijeďte k varu.

Vařte 1 minutu. Zmírněte teplotu a přidejte 8-10 lžic pohankové krupice. Přiveďte k varu a vařte 2 minuty. Nalijte na talíře, posypte skořicí (pokud chcete, tak i kakaem). Nakonec jemně polijte medem, nebo sirupem. Kaše není pro tělo vůbec těžká a dodá mu výživu na hodně hodin. Stejně se připravuje i kaše kukuřičná, jáhlová, rýžová, nebo ovesná. Jen dávkování obiloviny a doba varu bude jiná, ale na to už si přijdete sami.

Hustá polévka (8 porcí)

Na 8 porcí husté polévky budete potřebovat tyto ingredience:

  • Kroupy
  • Půlená červená čočka
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 3 rajčata
  • Mražený hrášek
  • Cuketa
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej
  • Chia semínka
  • Sůl
  • Sladká paprika
  • 2-3 l vody

Postup

Zeleninu i brambory očistěte a nakrájejte na jemno. Do hrnce nalijte 3 polévkové lžíce oleje a orestujte na něm cibulku. Jakmile zesklovatí, přidejte zeleninu, brambory i hrášek a za stálého míchání restujte 2-3 minuty.

Přidejte 1 l vody, přiveďte k varu. Přidejte ½ hrnku krup, 1 hrnek červené čočky, polévkovou lžíci soli a lžíci sladké papriky. Přiveďte k varu a přidejte zbytek vody. Znovu přiveďte k varu, potom vařič ztlumte na nejnižší teplotu a polévku vařte pomalu asi 1 hodinu. Po uvaření ji dosolte, na talíři potom přidejte chia semínka. Polévka je sytá, ale někdo k ní bude potřebovat 2 plátky žitného chleba. Zelenina i obilovina se dají různě měnit, podle chuti. Polévka se dá jíst i celý den.

Špaldové palačinky (2 porce)

Na 2 porce špaldových palačinek si připravte:

  • 100 g mandlí, nebo slunečnicových semínek
  • 1 l vody
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • Sůl

Postup

Mandle nebo semínka zalijte vodou a nechte přes noc namočit. Ráno je v té samé vodě 3 minuty mixujte a sceďte. Vznikne vám tak rostlinné mléko.

Malé množství mléka rozmíchejte s moukou na kašičku, přidejte půl lžičky soli a postupně dolejte zbytek mléka. Pokud nemáte pánev s nepřilnavým povrchem, nebo se vám palačinky nedaří obracet, nechejte těsto pár hodin odpočinout v lednici.

Naplnit je můžete libovolně sladkou, nebo slanou náplní. Například medem, džemem, datlovým sirupem, míchanými vejci, špenátem nebo tuňákem v oleji.

Zelený hrášek (2 porce)

Na snad nejrychlejší snídani budete potřebovat:

  • Dva sáčky mraženého hrášku
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej
  • Sůl

Rozehřejte na pánvi dvě lžíce oleje, přidejte hrášek, osolte podle chuti a do měkka orestujte. Rozdělte na talíře, jako příloha je vhodný žitný chleba. K hrášku se dá přidat také volské oko, nebo míchaná vejce. Stejným způsobem se dá připravit i kukuřice, nebo fazolky. V sezoně je zelenina lepší čerstvá.

Recepty k obědu

Pokud po obědě dostanete chuť na něco sladkého, zkuste si nejprve vychutnat zralou hrušku, jablko nebo hrozny. Je to lepší než hned sáhnout po zákusku.

Polévka z dýně Hokkaidó (4 porce)

Na 4 porce této chutné polévky budete potřebovat:

  • 1 menší dýni Hokkaidó
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej
  • 1,5 l vody
  • ½ šálku červené čočky
  • Mletou skořice
  • Třtinový cukr
  • Sůl
  • Pražená loupaná dýňová semena
  • Panenský dýňový olej (není nutné)

Postup

Dýni, mrkev a petržel očistěte, osolte, pokapejte olejem, lehce podlijte a do měkka v troubě upečte.

Cibuli nakrájejte na jemno a na 2 lžících oleje ji jemně orestujte. Přidejte červenou čočku, ještě chvilku restujte a potom zalijte vodou a vařte do měkka. Přidejte upečenou dýni i zeleninu, lžičku skořice, 2 lžíce cukru, lžičku soli a pár minut povařte. Rozmixujte, případně dosolte. Na talíři polévku můžete posypat dýňovými semínky a pokapat dýňovým olejem.

Fazole s arabskou salsou (4 porce)

Na 4 porce tohoto obědu budete potřebovat:

  • 500 g fazolí
  • Cibuli
  • Rajský protlak
  • Kari koření
  • Sladkou papriku
  • Sůl
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej

Postup

Fazole namočte do vody a přes noc nechte uložené v lednici. Ráno je propláchněte, vložte do hrnce, zalijte novou vodou a vařte 3 minuty. Poté je znovu slijte, zalijte novou, vřelou vodou (musí být vřelá, jinak fazole ztvrdnou), osolte a pomalu vařte do měkka.

V pánvi na 2 lžicích oleje orestujte na jemno nakrájenou cibulku, přidejte 2 lžíce kari koření, jednu lžíci sladké papriky a lžičku soli. Pár sekund za rychlého míchání restujte a potom přidejte pár lžic vody, aby vznikla pasta. Přidejte 2 lžíce rajského protlaku a za stálého míchání a podlévání otevírejte koření 20 minut.

Do hotové salsy vložte uvařené a okapané fazole, přílohou může být žitný chleba, rýže Basmati, vařené, nebo pečené brambory. Místo fazolí se dá použít i cizrna nebo čočka s tím, že čočku stačí namočit hodinu předem, ale cizrnu i 24 hodin předem. Tento oběd je velmi výživný nejen pro slinivku, ale také pro ledviny.

Polévka z hlívy ústřičné (4 porce)

Na 4 porce této polévky si připravte:

  • Cca 250 g hlívy ústřičné
  • 3 brambory
  • Mrkev
  • Petržel
  • Mražený hrášek
  • Cibuli
  • Sladkou papriku
  • Mletý kmín
  • Kurkumu
  • Sůl
  • 1,5 l vody

Postup

Na jemno nakrájenou cibulku orestujte v hrnci na 2 lžicích oleje, přidejte nakrájenou hlívu ústřičnou (tuhé nožičky se nepoužívají), na kostičky nakrájené brambory, mrkev i petržel. Přidejte ½ šálku mraženého hrášku. 2-3 minuty vše restujte, zalijte vodou, přidejte lžičku sladké papriky, ½ lžičky kmínu, lžičku kurkumy a na nízkou teplotu pomalu vařte do měkka.

Zeleninové rizoto s Tofu (4 porce)

Na 4 porce tohoto rizota budete potřebovat:

  • 1 balení přírodního sýra Tofu (seženete ve zdravé výživě, nebo v supermarketu ve vegetariánské sekci)
  • 2-3 šálky rýže Basmati
  • Mražený hrášek
  • Mraženou kukuřici
  • Mrkev
  • Petržel
  • Cuketu
  • Cibuli
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej
  • Kurkumu
  • Římský kmín
  • Sůl

Postup

Rýži uvařte do měkka. Na jemno nakrájenou cibulku orestujte na 3 lžicích oleje, přidejte lžíci kurkumy, ½ lžíce římského kmínu, lžičku soli a za stálého míchání chvilku restujte. Podlejte pár lžícemi vody a za stálého míchání 10 minut otevírejte koření.
Přidejte na nudličky nakrájený sýr Tofu, mrkev, cuketu a petržel, půl šálku mražené kukuřice a stejné množství hrášku. Podle potřeby přidejte pár lžic vody a vařte do měkka. Přidejte uvařenou rýži.

 

TIP: Místo rýže se dají použít kroupy, pohanka, bulgur, kuskus, rýžové nudle, kukuřičné těstoviny nebo vařené či pečené brambory. Místo Tofu můžete použít hlívu ústřičnou nebo žampiony.

Polévka ze zeleného hrášku (4 porce)

Na 4 porce této polévky budete potřebovat:

  • 2 balení mraženého hrášku
  • Cibuli
  • Celozrnné pečivo
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej
  • 1,5 l vody

Postup

Cibuli v hrnci orestujte na 2 lžicích oleje, přidejte hrášek a ještě chvíli restujte. Přidejte vodu, sůl a do měkka uvařte. Rozmixované podávejte s na kostičky nakrájeným a opraženým pečivem.

Pečená dýně s rýží a burskými oříšky (4 porce)

Na 4 porce tohoto pokrmu si připravte:

  • 2-3 šálky rýže Basmati
  • Dýni Hokkaidó
  • Cibuli
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej
  • Sůl
  • Burské oříšky (nejlépe neloupané)

Postup

Očistěte dýni, vyjměte z ní vnitřek a rozkrájejte ji na asi 1 cm široké měsíčky. Osolte, pokapejte olejem, lehce podlijte a v troubě upečte do měkka. Uvařte rýži.

Jemně nakrájenou cibulku lehce orestujte na 2 lžicích oleje, přidejte burské oříšky a restujte 3 minuty. Smíchejte s uvařenou rýží. Podávejte spolu s pečenou dýní, vypečenou šťávu z dýně můžete použít na polití rýže.

Zelňačka (4 porce)

Na 4 porce zdravé zelňačky si připravte:

  • Fermentovaný Tempeh (seženete tam, kde Tofu)
  • ½ hlávky menšího zelí
  • Červenou čočku
  • 2 brambory
  • Cibuli
  • Mrkev
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej
  • Sůl
  • Kmín
  • Sladkou papriku
  • Jablečný ocet

Postup

Na jemno nakrájenou cibulku orestujte na 2 lžicích oleje, přidejte na nudličky nakrájené zelí, mrkev a brambory, také ½ lžičky kmínu a ½ lžičky papriky, lžičku soli, ½ šálku červené čočky, vodu a přiveďte k varu. Vařte do poloměkka a přidejte na nudličky nakrájený Tempeh. Znovu vařte, dokud není vše měkké. Podle chuti můžete na konci přidat jablečný ocet.

Guláš z hlívy ústřičné (4 porce)

Na 4 porce tohoto guláše budete potřebovat:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 2 brambory
  • Velkou cibuli
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej
  • Drcený kmín
  • Sladkou papriku
  • Rajský protlak
  • Sůl

Postup

Na 3 lžicích oleje orestujte na jemno nakrájenou cibulku, přidejte kmín a papriku a podlijte 2 lžícemi vody, za stálého míchání 10 minut otevírejte koření.

Přidejte 2 lžíce rajského protlaku, ½ lžičky soli a ještě 5 minut míchejte a podlévejte. Potom přidejte na kostičky nakrájené brambory a na nudličky nakrájenou hlívu ústřičnou (bez tuhých částí). Vařte pomalým varem, dokud nebude vše měkké. Jako příloha se podává žitný chleba, špaldové knedlíky, nebo těstoviny.

Recepty k večeři

Večeře by měla být rozmanitá a dlouhá, nejlépe v kruhu rodiny a přátel. Nezáleží na tom, v kolik hodin večeříte, ale neměli byste jít spát s prázdným žaludkem. Přes noc má tělo dostatek času a možností k tomu, aby zpracovalo potravu a přeměnilo ji na energii na druhý den.

Bramboráky (4 porce)

Na 4 porce bramboráků budete potřebovat:

  • 8 větších brambor
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej
  • Drcený kmín
  • Sůl
  • Kysané zelí

Postup

Brambory oloupejte, nastrouhejte na jemno, přidejte lžičku kmínu a ½ – 1 lžičku soli. Promíchejte. Na pánev s nepřilnavým povrchem nakapejte vždy pár kapek oleje a porci těsta nalejte na pánev. Bramboráky nesmažte, ale připravujte je pomalu na nižší teplotě plotny. Podávají se s kysaným zelím.

Těstoviny se žampionovou omáčkou (4 porce)

Na 4 porce těchto těstovin potřebujete:

  • 500 g kukuřičných těstovin (můžou být i z tvrdé pšenice)
  • 200 g žampionů
  • Cibule
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej
  • Sojová smetana
  • Sůl
  • ½ hlávky zelí
  • Mrkev
  • Třtinový cukr

Postup

Jemně nakrájenou cibuli orestujte na pánvi, přidejte oloupané a na plátky nakrájené žampiony, přiměřeně posolte a za stálého podlévání vodou duste do změknutí. Přidejte ½ sójové smetany. Vše rozmixujte a dochuťte solí.

Dále uvařte těstoviny a připravte zelný salát. Zelí i mrkev jemně nastrouhejte, přidejte sůl a třtinový cukr podle chuti. Můžete přidat i zbylou sojovou smetanu.

Kroupy s tempehem a se zelím (4 porce)

Na 4 porce tohoto pokrmu budete potřebovat:

  • Tempeh
  • 400 g krup
  • Kysané zelí
  • Cibule
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej
  • Kmín
  • Sůl

Postup

Ve slané vodě uvařte kroupy. V hrnci orestujte na jemno nakrájenou cibulku na 3 lžicích oleje, přidejte kmín a Tempeh. Pár minut restujte za stálého míchání, přidejte kysané zelí, osolte a smíchejte s uvařenými kroupami.

Jahelník (4 porce)

Na 4 porce tohoto pokrmu budete potřebovat:

  • 400 g jáhel
  • 200 g mandlí
  • Jablko
  • Hruška
  • Skořice
  • Třtinový cukr
  • Vejce
  • Sůl
  • Za studena lisovaný slunečnicový olej

Postup

100 g mandlí přes noc namočte do 1 l vody, ráno 3 minuty mixujte a sceďte.

Jáhly zalijte vřelou vodou a nechte 2 minuty louhovat (jinak by mohly být hořké). Sceďte, propláchněte horkou vodou a vložte do hrnce. Zalijte částí mandlového mléka, přidejte ½ lžičky soli, 3 lžíce třtinového cukru a pomalu vařte. Mléko postupně přidávejte tak, aby se jáhly uvařily, ale neplavaly v mléce. Po uvaření dochuťte, přidejte rozšlehané vejce, lžíci oleje, lžičku skořice a zamíchejte.

Do zapékací mísy dejte polovinu jahelné hmoty, přikryjte na plátky nakrájeným jablkem a hruškou. Posypejte nasekanými mandlemi a přikryjte druhou polovinou hmoty. Nahoru nakapejte lžíci oleje a krátce zapečte.

A co vaše slinivka?

Máte potíže se svojí slinivkou břišní a rádi byste se jich zbavili? Vyzkoušejte náš přístup celostní a čínské medicíny.

Zjistěte, s čím vám můžeme pomoci

© Šárka Eggerová | všechna práva vyhrazena

Vytvořil MD webdesign - tvoříme obchodně úspěšné weby

Top